ویدئومتری

ویدئومتری عبارت است از مشاهده ساختمان داخلی چاه اعم از وضعیت فیزیکی لوله جدار (در چاههای لوله گذاری شده) و وضعیت لایه‌های آبخوان (آبرفتی و کارستی) در چاه‌های لوله‌گذاری نشده می‌باشد و دستگاهی که قادر به ثبت و ارائه این وضعیت‌ها به صورت فیلم می‌باشد را ویدئومتر(دوربین درون چاهی) می‌گویند.چنانچه ویدئومتر مجهز به سوندهای اندازه‌گیری قابلیت هدایت الکتریکی، دما PH و… باشد می‌توان به مؤلفه‌های فیزیک و شیمیایی آب نیز پی برد. در واقع ویدئومتری یک عمل چاه پیمایی است که خروجی آن را می‌توان به صورت فیلم مشاهده کرد.

– بازیابی چاه‌های آب (Water Well Rehabilitation):

بازگرداندن ظرفیت آبدهی چاههای آب به حالت اولیه (زمان حفر) و یا افزایش نسبی در آبدهی چاه نسبت به حالت فعلی با استفاده از روشهای مختلف را بازیابی چاههای آب گویند. در واقع با استفاده از فیلم‌های ویدئومتری می‌توان نسبت به کاربرد یک یا چند نوع از روش‌های بازیابی، در رفع مشکلات ناشی از کاهش آبدهی چاهها اقدام کرد.

ساختمان دستگاه ویدئومتر

یک دستگاه ویدئومتر از سه بخش به شرح زیر تشکیل شده است:

– جعبه اصلی(Central Box):

در جعبه اصلی وسایل الکتریکی و دستگاه الکترونیکی ویدئومتر گنجانده شده است. مانیتور کامپیوتر و یا به نوعی تلویزیون، ویدئو همراه با صفحه کلیدهای کنترل، تقویت کننده برق و فرمانبرها در این جعبه جای می‌گیرد.

– سنسور دستگاه:

شامل یک یا دو دوربین با توانایی فیلمبرداری در جهت افقی و قائم (دوربین افقی قدرت چرخش تا ۳۶۰ درجه را دارد)، شیشه محافظ و قاب‌های نگهدارنده شیشه‌ای می‌باشد. شیشه محافظ، تحمل ۲۰ اتمسفر فشار را دارد. بدین معنی که می‌تواند ستون آبی معادل ۲۰۰ متر را تحمل نماید.

– وینچ:

وینچ شامل کابل، موتور و قرقره می‌باشد. قرقره دستگاه معمولاً ظرفیت پذیرش ۲۵۰ متر کابل را دارد. سنسور به سر کابل متصل و به داخل چاه فرستاده می‌شود. اطلاعات دریافتی توسط یک کابل رابط به جعبه مرکزی منتقل می‌گردد.

کاربرد ویدئومتر در چاههای آب:

مشکلات عمده‌ای که پس از گذشت چند سالی از حفر چاهها ایجاد می‌شود متعدد هستند که به منظور آگاهی از این مشکلات و نحوه رفع آنها، نیاز به انجام عملیات ویدئومتری می‌باشد. عدم رعایت نکات فنی در هنگام حفر و بهره‌برداری از چاه و از طرف دیگر رسوب‌زا بودن و یا خورنده بودن آب‌های زیرزمینی، عملاً‌ منجر به کاهش شدید آبدهی چاهها و حتی از رده خارج شدن آنها می‌شود. به منظور جلوگیری از صرف هزینه‌های سنگین حفر چاه جدید جایگزین و تجهیز آن، انجام عملیات ویدئومتری در چاههای آب که با کاهش شدید آبدهی مواجهند و یا مشکلاتی از قبیل شکستگی و پوسیدگی لوله جدار دارند، توصیه می‌شود. چه بسا بتوان توسط ویدئومتری بسیاری از مشکلات چاه را بدون تحمل این هزینه‌ها مرتفع نمود.(منبع)