Arcgis :

نرم افزار Arcgis نوعی سیستم اطلاعاتی جغرافیایی (Geographic Information System) است که برای بررسی و تهیه اطلاعات و نقشه های جغرافیایی به کار می رود.

ابزارهای این پلتفرم امکان تهیه نقشه، اکتشاف و به اشتراک گذاری اطلاعات همراه با مکان دقیق آنها را فراهم می کند.

این نرم افزار برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ از سوی شرکت Esri ارائه و آخرین ورژن آن یعنی Arcgis 10.5 در دسامبر ۲۰۱۶ بر پایه زبان برنامه نویسی C++  به بازار عرضه شد.

کاربرد نرم افزار Arcgis در نقشه برداری:

نرم افزار Arcgis برای تهیه، بررسی، آنالیز و در کل مدیریت نقشه ها و اطلاعات جغرافیایی در غالب پایگاه داده می باشد. این نرم افزار در زمینه نقشه برداری بیشترین کاربرد را دارد.

امکان آنالیز فضایی (Spatial Analytic)، شاخص ترین بخش Arcgis می باشد که به طور کلی اشیا و ارتباطات آنان را در دنیای ما به نمایش می گذارد و برای پیدا کردن مکان مناسب برای تجارت جدید بسیار مناسب است.

برای مثال شرکت x در کجا قرار دارد و کامیون های حمل بار این شرکت در این لحظه هر کدام در چه مختصات جغرافیایی می باشند.

قرار دادن این گونه اطلاعات در نقشه و نشانه گذاری آن به صورتی که برای شما قابل درک باشد، از جمله قابلیت های آنالیز فضایی Arcgis است.

از سایر امکانات پلت فرم Arcgis می توان به موارد زیر اشاره کرد:

Mapping and visualization

۳D GIS

Real Time GIS

Imagery & Remote Sensing

Data Collection & Management

معرفی بخش های مختلف Arcgis:

نرم افزار Arcgis شامل Arc Reader، نسخه دسکتاپ، Arc آنلاین و Arc Web Mapping API می باشد که نسخه دسکتاپ خود شامل Arc پایه، استاندارد و پیشترفته است.

این نرم افزار برای سیستم های ویندوز، Mac، لینوکس، اندروید و IOS در دسترس است.

نرم‌افزار ArcGIS دارای بخش‌های متنوعی است که در ادامه به معرفی برخی ماژول‌های پرکاربرد آن می‌پردازیم.

ArcCatalog:

به‌طورکلی این بخش از نرم‌افزار وظیفه مدیریت داده‌های مکانی، جستجوی داده‌ها، ایجاد لایه‌های جدید، ویرایش فراداده، ایجاد اتصال به داده‌های مکانی موجود در رایانه و پایگاه داده‌های مختلف را بر عهده دارد. پرکاربردترین قابلیت ArcCatalog را می‌توان ایجاد لایه‌های جدید و مدیریت فراداده دانست.

ArcCatalog مدیریت داده ها و ایجاد لایه‌های جدید و مدیریت فراداده را برعهده دارد.

ArcMap:

عمده فعالیت‌های ما در این بخش از نرم‌افزار شکل می‌گیرد. محیطی که ArcMap در اختیار کاربر خود قرار می‌دهد، امکان مشاهده اطلاعات مکانی و توصیفی و ویرایش آن‌ها را فراهم می‌سازد. اکثر مجموعه‌ابزارهای موجود نیز در این محیط دامنه اجرایی وسیع‌‌تری دارند و می‌توان پس از انجام آنالیزهای موردنیاز، خروجی را به اشکال مختلف و در قسمت Layout View به شکل یک نقشه نهایی ارائه نمود. اکثر کاربران نیز این بخش از نرم‌افزار را بخش اصلی دانسته و منظورشان از محیط  ArcGIS، همان محیط ArcMap است.

ArcMap امکان مشاهده اطلاعات مکانی و توصیفی و ویرایش آن‌ها را فراهم می‌سازد

ArcToolbox:

این بخش نیز حاوی مجموعه‌ابزارهایی است که در بخش‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند و در مواردی نیز ابزارهای کاربردی جالبی در آن یافت می‌شود که در هیچ‌کدام از بخش‌های دیگر به آن‌ها اشاره‌ای نشده است. این ابزارها به‌صورت هوشمندانه‌ای گلچین و عملکرد آن‌ها بهبود یافته است. ArcToolbox در نسخه‌های قدیمی به‌صورت یک واحد مجزا به ایفای نقش می‌پرداخت، اما هم‌اکنون به‌عنوان مکمل بخش‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخی قابلیت‌های نرم‌افزار ArcGIS:

۱- نمایش داده‌ها و تولید نقشه

با استفاده از نرم‌افزار ArcGIS می‌توانیم داده‌هایی, اعم از برداری و رستری، را که از منابع مختلف تهیه‌کرده‌ایم، نمایش داده و با استفاده از آن‌ها نقشه‌هایی پویا و حرفه‌ای تولید کنیم.

۲- مدیریت داده‌های مکانی و توصیفی

مدیریت داده‌ها یک نکته کلیدی در اکثر پروژه‌ها است. نرم‌افزار ArcGIS ابزارهای بسیاری برای ساخت و مدیریت داده‌های توصیفی و مکانی و فراداده در اختیار ما قرار داده است. ArcGIS طیف وسیعی از داده‌ها با فرمت‌های مختلف را پشتیبانی می‌کند که داده‌های جمعیتی یا آماری، نقشه‌های CAD، تصاویر ماهواره‌ای و سرویس‌های مکانی از آن جمله هستند. پیشنهاد بعدی تعیین موقعیت آنی (RTK)، روشی مطلوب جهت تعیین موقعیت نسبی

شما می‌توانید قریب به ۷۰ فرمت داده‌ای مختلف را در آرک.جی.آی.اس باز کرده و ببینید. همچنین ابزارهای کاربردی زیادی را در خصوص کار با جداول توصیفی و ادغام یا استنتاج از داده‌های موجود در آن جداول، خواهید دید.

۳- انجام آنالیزهای مکانی

پردازش‌های مکانی و GeoProcessing یکی از قابلیت‌های مهم ArcGIS است. این نرم‌افزار با استفاده از صدها ابزاری که در بخش ArcToolbox دارد، می‌تواند بسیاری از پردازش‌های مکانی مانند تعیین حریم(Buffer) ، برش دادن لایه‌ها(Clip) ، مکان‌یابی، مسیریابی، تبدیلات بین فرمت‌های مختلف و … را انجام دهد.

حتی شما قادر خواهید بود با استفاده از بخش مدل بیلدر(Model Builder) ابزارهای پیچیده و کاربردی را، بدون نوشتن حتی یک خط کد یا برنامه، توسعه دهید.

۴- کاربرد در سنجش‌ازدور و کار با تصاویر ماهواره‌ای

نرم‌افزار ArcGIS طیف گسترده‌ای از تحلیل‌ها و پردازش‌هایی را که می‌توانید در نرم‌افزارهای سنجش‌ازدوری پیدا کنید، را شامل می‌شود.

ژئورفرنس‌کردن تصاویر، طبقه‌بندی تصاویر ماهواره‌ای، ایجاد ارتوفتو و انجام تصحیحات  مختلف را می‌توانید در آن انجام دهید.

۵- داده‌های سه‌بعدی را ببینید و آنالیز کنید

حتی باوجود بهره نبردن از دید سه‌بعدی، کار با داده‌های سه‌بعدی در آرک.جی.آی.اس بسیار راحت است. شما با استفاده از ابزارهای فراوانی که در بخش ۳D Analyst وجود دارد، می‌توانید نقشه شیب و جهت شیب تهیه کرده و مدل رقومی ارتفاع(DEM) یا TIN بسازید.

همچنین ماژول ArcScene در ArcGIS قابلیت‌های بسیاری چون نمایش سه‌بعدی عوارض، ایجاد مدل سه‌بعدی شهرها، پرواز مجازی بر روی مدل سه‌بعدی و تحلیل‌های مختلف سه‌بعدی را در اختیار شما قرار خواهد داد.(منبع)