سامانه نظارت بر عملیات نگهداشت و تعمیرات

تمام دست اندرکاران برنامه های مدیریت تاسیسات شهری، به ویژه مدیران بهره برداری از شبکه های آب و فاضلاب می دانند که بنیان تئوریک طرح های جامع تاسیسات شهری بر اساس یک شهر آرمانی جهانی است که معیارهای تحقق و رویکرد اساسی آن استانداردهای تعریف شده در جدول سرانه ها در مورد شرایط کمی و کالبدی است که بر اساس آن وضع مطلوب تعریف و وضع موجود با آن مقایسه می شود. برای شناخت وضع موجود نیاز به جمع آوری داده ها بر اساس فعالیت های میدانی متعددی است که در منطقه تحت پوشش توسط عوامل شرکت یا عوامل پیمانکار انجام می پذیرد.

در بخش نگهداشت و تعمیرات در گذشته اطلاعات  توسط اکیپ های اجرایی و بر روی برگه ها (فرم های PM) به صورت کاملا دستی جمع آوری می شد و در اختیار اپراتور ها جهت ورود به سیستم قرار می گرفت در این فرایند با توجه به اینکه کاملا عملیات توسط نیروی انسانی انجام می شد امکان خطای انسانی در این فرایند ها بالا بوده و ضریب خطای انسان در آن دخیل بود به همین دلیل بی دقتی و عدم صحت اطلاعات از مشکلات پیش روی انجام مدیریت بر روی شبکه جمع آوری فاضلاب شهری بود. به دلیل ورود اطلاعات به صورت دستی امکان زمان سنجی دقیق از فعالیت های انجام شده در بخش نگهداری و تعمیرات نبوده و مدیران زمانسنجی دقیقی از عملیات بهره برداری جهت برنامه ریزی آینده ندارند.

با توجه به اینکه در بخش PM تعداد کارشناسان ناظر نسبت به گستردگی خدمات رسانی انجام شده کمتر می باشد امکان کنترل کلیه فعالیت ها در این بخش برای مدیران نبوده و این نیز از صحت اطلاعات و کنترل عملیات انجام شده در منطقه می کاست.

همانطور که می دانید در بخش PM مسیر حرکت انجام عملیات از اهمیت بالایی برخوردار است به عنوان مثال در بخش شستشوی شبکه های جمع آوری فاضلاب می بایستی مسیر حرکت از خطوط فرعی به سمت خطوط اصلی باشد، تا این فعالیت ارزشمند گردد، بر اساس دستورکارهای ابلاغی به پیمانکاران، ناظرین امکان کنترل مسیر انجام عملیات را در فرایند ابلاغی ندارند و نمی توانند رصد نمایند که این فرایند بر اساس دستور ابلاغی انجام پذیرفته است.

این دادگان در فعالیت های متعدد در شرکت های آب و فاضلاب جمع آوری شده و در بانک ها توسط اپراتورها وارد می گردید ولی هرگز به عنوان یک نقشه پراکندگی در اختیار مدیران قرار نگرفته و مدیران همواره می بایستی برای تهیه نقشه پراکندگی به بخشی از این اطلاعات اکتفا نمایند و بخشی را در اختیار مشاوران GIS و مشاوران بازنگری  به عنوان مطالعات قرار داده تا بتوانند به صورت مقطعی شبکه تحت مدیریت خود را دیده و در مورد آن تصمیم بگیرند.

با توجه به مشکلاتی که به صورت تیتر وار در بالا به آن اشاره شد شرکت مهام صنعت ویستا سامانه ای جهت مدیریت شهری مبتنی بر GIS تحت عنوان نرم افزار بهره برداری ویستا تهیه نموده است. این سامانه این امکان را به مدیران می دهد که شبکه خود و فعالیت های اجرایی بر روی آن را در لحظه مشاهده نموده در لحظه برای آن تصمیم گیری نمایند.

توسعه نرم ­افزاری در این سامانه تحت وب، با زبان برنامه نویسی  #C و تکنولوژی ASP .Net Core api با بانک اطلاعاتی SQL Server انجام گرفته است. به منظور استفاده از این محیط برنامه نویسی در توسعه SDSS در ArcGIS، ابتدا بسته نرم ­افزاری ESRI به منظور افزایش صحت اطلاعات جمع آوری شده در منطقه از سخت افزار های RFID که شامل Reader  و تگ ها استفاده می گردد. سپس اقدام به طراحی و توسعه اجزای اصلی این SDSS شامل جزء مدیریت پایگاه داده، جزء مدیریت مدل­ها و جزء واسط ­های کاربری شامل یکسری ابزارهای مورد نیاز جهت تحلیل داده ­ها و استخراج انواع گزارش های مدیریتی بر اساس داده های جمع آوری شده و مکان و محور در این محیط شد.